Betadine® blog

Úrazy v domácnosti

Srpen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Víte, že podle světové zdravotnické organizace jsou úrazy v domácnosti nejčastější příčinou zranění? Obzvlášť u dětí je někdy velmi těžké úrazům zabránit. Doma by tedy určitě neměla chybět lékárnička vybavená sterilními obvazy, náplastmi, a především dezinfekcí a příručkou první pomoci. Vědět, jak v případě úrazu zareagovat a pomoct, to by měl zvládnout každý z nás.

 

Tím spíše, že v současné době bychom měli mít velký respekt před vstupem do zdravotnického zařízení. Právem můžeme mít obavu, že lékaři nebudou mít na náš problém dostatek času a prostoru, a že už tak přetížené zdravotníky zatížíme ještě víc. Proto je především v současné době ještě zásadnější dbát na prevenci a zbytečně se nevystavovat riziku.

Pokud už se ale nějaký ten úraz stane, neměli byste se v případě, že máte o sebe nebo své blízké skutečně obavy, ostýchat k lékaři vyrazit. I na první pohled banální zranění může mít vážné následky. Pokud se ale jedná o drobnější zranění, určitě vám pomůže, když budete vědět, jak ho kvalitně ošetřit.

 

JSTE OSTŘÍLENÍ PRVNÍ POMOCNÍCI?
OTESTUJTE SI SVÉ VĚDOMOSTI V NAŠEM TESTU PRVNÍ POMOCI!
KLIK, A JSTE TAM.

 

Bezpečná domácnost

Dyzajnový byt, schody, nábytek s ostrými hranami… pokud se domácnost skládá ze samých dospělých a zdravých jedinců, žádný problém. Pokud ale po bytě běhají děti anebo bydlíte ve společné domácnosti s babičkou nebo dědečkem, je na místě domácnost upravit tak, aby byla pro všechny maximálně bezpečná. Máte v domácnosti schody? Je vhodné je doplnit vrátky. Ostré rohy ošetřete krytkami, zásuvky záslepkami. Chemikálie umístěte na vyvýšená místa a jedovaté rostliny raději z domácnosti úplně odstraňte. Vratký a nestabilní nábytek vyměňte, a pozor i na koberce nebo prahy, o které se dá snadno zakopnout.

 

Jak poznat, kdy volat lékaře

Když dojde k úrazu, dojde také k leknutí, které často vede k ne příliš racionálnímu myšlení. Vyděšení rodiče pospíchají se zraněným dítětem do nemocnice, aby následně zjistili, že se jedná jen o pár modřin a odřenin. Může se ale přihodit i situace, kdy dítko například spadne z postele, a rodiče (a často i dítě) nad tím mávnou rukou. Jenže právě z těchto zdánlivých drobností se pak může vyklubat opravdu vážný úraz – třeba i poranění páteře. Jak tedy poznat, co zvládneme sami, a co už ne? Pokud si nejste jisti, zavolejte zdravotnickou službu a situaci konzultujte.

 

Vybavená lékárnička je základ

Drobné poranění určitě zvládnete ošetřit sami – pokud tedy máte vybavenou lékárničku. I její obsah závisí na tom, kdo všechno je členem vaší domácnosti. Ať už ale u vás bydlí kdokoli, domácí lékárnička by měla vždy obsahovat analgetika, léky na zažívací potíže, elastická obinadla, trojcípý šátek, gumové škrtidlo, sterilní čtverečky a obvazy, sterilní pinzety, nůžky, teploměr a především dezinfekci. Vždyť o infekci určitě nikdo nestojí, a dezinfekcí vyčištěná rána se také lépe a rychleji hojí.

Lékárničku pravidelně kontrolujte a dávejte pozor na expiraci léků. Doporučujeme vždy jednou za půl roku všechny léky probrat, protřídit a zbavit se těch nepoužitelných. Nevyhazujte je ale do koše ani do toalety, jedná se o nebezpečný odpad, který odneste do lékárny, kde bude odborně zlikvidován.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Nejčastější domácí úrazy

Lékaři se shodují, že mezi nejčastější úrazy, které vznikají doma, a to jak v interiéru, tak venku na zahradě nebo terase, patří odřeniny, řezné rány, úraz hlavy, zlomeniny – a to i otevřené –, nebo popáleniny. A co se nejčastěji přihodí? Kdo tipuje pád, ten tipuje správně. Další časté trable způsobuje poranění při vaření – většinou říznutí nebo popálení, uklouznutí na mokré podlaze, manipulace s elektrickými spotřebiči, a také práce na zahradě.

 

Rány

Ať už se drobné poranění přihodí při divoké dětské hře, při práci na zahradě, v kůlně, řádění s domácím mazlíčkem nebo třeba v kuchyni, říznutí, škrábance a odřeniny se nám zkrátka nevyhnou. V tomto případě jsou pohmožděny drobné cévky v kůži, rána tak krvácí a bolí. Omyjte ji proto čistou vodou a ošetřete ji dezinfekcí Betadine. Tu ocení všichni ti, kdo se obávají bolesti, protože při aplikaci nepálí. Díky jejímu žlutohnědému zbarvení navíc přesně vidíte, kde bylo ošetření provedeno. Betadine obsahuje aktivní dezinfekční prvek – jód, a právě díky němu aplikace nepálí. Zároveň je velmi účinný v boji proti bakteriím a virům, a spolehlivě funguje i proti plísňovým onemocněním, působí i na spory, takže ničí i odolné a zapouzdřené formy bakterií.

 

 

Otrava

Pokud vaše dítě leze nebo už chodí, objevuje svět a s oblibou šmejdí v šuplících, mějte se obzvlášť na pozoru. Všechny potencionálně nebezpečné látky schovejte mimo dosah dětí a chemikálie nikdy nepřelévejte do láhví od nápojů. Dejte také pozor na jedovaté rostliny, a to se týká i řezaných květin. Také lékárnička musí být skutečně dobře zabezpečena.

Pokud se ale stane, že dítě pozřelo léky, okamžitě se pokuste vyvolat zvracení. Podat můžete malé množství živočišného uhlí, a volejte záchrannou službu. Při otravě rostlinami vypláchněte ústa čistou vodou a také se pokuste vyvolat zvracení a podat živočišné uhlí. Pokud by dítě spolklo čisticí prostředky, zvracení nevyvolávejte, pouze vyplachujte ústa čistou vodou a co nejrychleji volejte záchrannou službu.

 

MĚJTE PŘÍRUČKU PRVNÍ POMOCI KDYKOLI PO RUCE.
STÁHNOUT SI JI MŮŽETE KLIKNUTÍM SEM.

 

Popáleniny

Při vaření se přihodí raz dva, a jejich závažnost může být různá – od pouhého zčervenání až po popálení rozsáhlých ploch těla, kdy je nutná hospitalizace a někdy i transplantace. Při popáleninách prvního (zarudlá, bolestivá kůže) a druhého (zarudlá, bolestivá kůže s puchýři) stupně místo okamžitě 1 až 2 minuty zchlaďte studenou vodou. Chlaďte ale pouze postižená místa – při zchlazení celého těla hrozí podchlazení nebo dokonce šok. Můžete aplikovat přípravky určené k ošetření zarudlé a popálené kůže. Místo nebude tak bolet a bude se i rychleji hojit. V případě výskytu puchýřů se snažte hlavně zachovat klid, i když se jedná o nejbolestivější formu popálenin. Puchýře nikdy nepropichujte, aby se do rány nedostala infekce!

Pokud je ke kůži přiškvařený oděv, určitě ho nestrhávejte a chlaďte přes něj. V případě, že byly popáleny části těla, na kterých jsou šperky nebo hodinky, co nejrychleji je sundejte jak pro případ otoku, tak i proto, že kovy dlouho drží teplo. U rozsáhlejších popálenin překryjte místo sterilním obvazem a co nejrychleji vyhledejte lékaře.

 

Přes všechnu připravenost vám hlavně budeme přát, abyste svou sbírku léků využívali co nejméně a abyste nemuseli volat záchrannou službu.

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.